RTVS zaplatí za Legendy popu takmer milión eur

01.08.2012 Bratislava

Bratislava 1. augusta (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zaplatí za 13 dielov hudobno-zábavného programu Legendy popu, ktoré televízia odvysiela na jeseň, takmer 978.000 eur. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri, ktorú podpísali štatutárni zástupcovia verejnoprávneho média s produkčnou spoločnosťou Maya.

"Ja keby som bol v takejto funkcii a rozhodoval by som o týchto veciach, určite by som niečo také nepodpísal," reagoval predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Takéto rozhodnutie si totiž podľa neho od vedenia televízie vyžaduje, aby poznalo programovú víziu nového šéfa, ktorého by mohol parlament zvoliť už dnes. Bude teda na novom vedení, ako sa k tomuto záväzku RTVS postaví a či v súvislosti s tým bude chcieť vyvodiť aj nejakú zodpovednosť.

Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár problém v zmluve nevidí. O zámere uzatvoriť takýto záväzok podľa neho štatutárni zástupcovia informovali členov rady vopred. Poukázal pritom, že dočasné vedenie sa nachádzalo pri rozhodovaní o Legendách popu v zložitej situácii. "Mali dve možnosti: buď sa budú správať zodpovedne, to znamená budú pripravovať jesennú štruktúru, alebo budú sedieť a čakať na nového riaditeľa," komentoval. Ak by si nezvolili tú možnosť, pre ktorú sa rozhodli, nové vedenie by ich mohlo kritizovať za to, že si neplnili svoje povinnosti z hľadiska prípravy programu. Navyše sa podľa Kollára podarilo pri vyjednávaniach znížiť cenu o 20 až 30 percent.

Legendy popu mali na STV premiéru na jeseň 2011, keď verejnoprávna televízia zaplatila za deväť dielov takmer 560.000 eur. Súčasťou zmluvy však vtedy neboli dva špeciálne diely odvysielané počas Vianoc a na Silvestra, za ktoré RTVS zaplatil zhruba 200.000 eur.

Podľa vyjadrenia štatutárov RTVS v prípade Legiend popu ide o ťažiskový formát jesennej štruktúry. Jeden z najúspešnejších dielov s Karlom Gottom dosiahol v cieľovej skupine 12+ viac ako dvojnásobok priemernej sledovanosti Jednotky.
 

Vyberte región